TAPAS VS. PINCHOS

Jednou z najznámejších charakteristík španielskej kuchyne je tapas. Slovom „tapa“ v španielsku nazývame malú porciu jedla, ktorá sa väčšinou podáva k nápojom. Predstava Slovákov o tradičných tapas sa však nie vždy zhoduje s tou španielskou. 

V reštauráciách so španielskym jedlom na Slovensku vám pod pojmom tapas väčšinou naservírujú dve alternatívy – obložené bagetky alebo tanier s výberom šuniek či syrov. Skutočné tapas sú však ďaleko pestrejšie a sýtejšie ako obložené bagetky – tie totiž v Španielsku nazývame skôr pinchos. 

TAPAS

Pravé španielske tapas sú jednoducho malé porcie jedál. Ak ste ten typ zákazníka, ktorý si z menu nevie vybrať iba jedno jedlo a najradšej by ich ochutnal viac – bežte do španielska na tapas! Za pomerne málo peňazí tak dostanete veľa rôzneho jedla.  

Pod tapas patrí naozaj čokoľvek menšej porcie – od trojuholníka španielskej omelety „tortilla“, cez malú misku vyprážaných kalamárov „chipirones“, „pan tumaca“ čiže krajec chleba s paradajkovou salsou až po porciu obľúbeného ruského šalátu „ensaladilla rusa“ či porciu kuracieho mäsa s hranolkami „raxo de pollo“. 

Okrem toho fungujú tapas ako skvelý socializačný nástroj – v Španielsku chodia partie kamarátov na tapas z baru do baru a v každom si objednávajú iné tapas a nápoje.  
1cf2f6b1-8f8a-49d5-bd06-fad4580d65b7jpg

PINCHOS

Pinchos je v podstate to, čo si slováci interpretujú ako tapas, a teda najrôznejšími spôsobmi obložené pečivká a iné pochutiny napichnuté na špajľu. Slovo pinchos vzniklo zo slova „pinchar“ – napichnúť/prepichnúť. Spravidla ide o miniatúrne porcie jedla, ktoré sa dajú väčšinou napichnúť na špáradlo a fungujú skôr ako akýsi jedlý aperitív.  

Napríklad?

Pincho de cangrejo – bagetka obložená krabým šalátom

Gambas al ajillo – tri cesnakové krevety napichnuté na špáradle

Pincho con queso de cabra – koliesko kozieho syra s karamelizovanou cibuľkouabf27b48-a79c-448e-884f-efa9eec7b329jpg 

Takže.. aký je teda rozdiel medzi tapas a pinchos? 

Vo väčšine prípadoch platí pravidlo, že kým na pinchos vám stačí špáradlo a dva hlty, na tapas potrebujete príbor a väčší hlad! 

¡Que aproveche!

WWW.TAKEPAELLA.COM