VYCHUTNAJ SI SKVELÚ PAELLU AJ VĎAKA TÝMTO ŠPANIELSKYM ZVYKOM

Vieš, ako si vychutnať skvelú paellu? Nie je to iba akt obyčajného jedenia, ale nesie so sebou oveľa viac. V Španielsku je jedenie paelly dlhodobou tradíciou a spája sa s niekoľkými zaujímavými zvykmi. Vyskúšaj si to s TAKE PAELLA aj ty!

Ak by sme mali zhrnúť najznámejšie španielske zvyky pri jedení paelly, boli by to určite tieto:

• Najlepší deň na jedenie paelly je nedeľa na pravé poludnie.
• Paella sa najlepšie konzumuje priamo z veľkej panvice „paellery“, v ktorej sa pripravuje. • Skvelú paellu si nikdy nevychutnávame sami, ale s rodinou a so skvelými priateľmi.

Môžeme si však položiť otázku. Dá sa ešte niečím vylepšiť vychutnanie si dobrej paelly?

V TAKE PAELLA veľmi dobre vieme, čo znamená vychutnať si dobrú paellu. Španielske slovo „disfrutar“ (vychutnať si) je pre našu kuchyňu kľúčové, pretože si radi užívame každé jedlo a jeho farby a chute. A ÁNO, myslíme si, že aj jedenie paelly sa dá vychutnať ešte viac.
Ako? Vysvetlíme ti to.

Začni s čerstvým jednoduchým šalátom s paradajkami a s chutnými mušľami pripravenými na pare alebo s tanierom solených rýb či pravej španielskej sušenej šunky Jamón Serrano.

„My vyberáme šalát s paradajkami a jarnou cibuľkou s mušľami na pare.“

Niektorí ľudia si radi ochucujú svoju paellu s trochou citrónu, no odporúčame to vždy zvážiť, pretože táto kombinácia skôr závisí od druhu paelly. Navyše citrón neutralizuje jej základné chute, ale ako sa hovorí: Farebné chute sú nadovšetko

„My vynechávame citrón.“

Pokiaľ ide o nápoje, odborníci odporúčajú servírovať paellu s dobrým vínom, ktoré dokáže zintenzívniť chuť tohto skvelého jedla. Hovorí sa, že biele víno sa hodí lepšie k paelle s morskými plodmi a červené vína sú skvelou kombináciou s mäsom a so zeleninou...

„Preferujeme začať s pohárom čerstvého piva, kým si vychutnáš mušle pripravené na pare a môžeš pokračovať mladým červeným vínom alebo s typickou sangriou. Možno si myslíš, že je to španielsky stereotyp, ale je to super!„

5png

Hovorí sa, že to, ako chutí paella, závisí aj od miesta, kde ju konzumujeme. Možno ti to nedáva logiku, ale je to pravda. Vychutnávať si paellu doma, v parku, na horách alebo na pláži nie je to isté.. Či je už daždivý alebo slnečný deň, to všetko ovplyvňuje, ako ti bude jedlo chutiť.

„Slnko, terasa a priatelia sú to najviac!„

A čo nakoniec po výdatnej paelle? Predsa dezert! Najlepšie, ak je jednoduchý a zdravý! Akékoľvek sezónne ovocie je tým najlepším zakončením paelly.

„Odporúčame ti: v zime pomaranče a v lete červený alebo žltý melón.“

Esenciálna káva! Ak ťa po skvelom obede čaká ešte dlhý čas s priateľmi, Gin Tonic je skvelým drinkom na zdieľanie historiek a dobrodružstiev s tvojimi priateľmi.

Disfrutar la vida!

Tím TAKEPAELLA